Narcis Răducan, despre rolul educativ al sportului
octombrie 2, 2024Tiberiu Dănețiu, despre cum echilibrezi balanța între profesie și familie
octombrie 4, 2024Urmărește interviul acordat de Costin Dămășaru pentru proiectul „Tați care iubesc” și află cum poți transforma rolul de tată într-o misiune conștientă, care te ajută să evoluezi alături de copilul tău:
A fi tată presupune multe responsabilități – o știm și o simțim în fiecare zi. Pentru Dr. Drd. Psih. Costin Dămășaru, care se pregătește asiduu să devină tată, o mare responsabilitate a unui tată este de a-i transmite copilului cât mai puțin din vulnerabilitățile și șabloanele comportamentale toxice și cât mai multă vulnerabilitate pozitivă.
Dr. Drd. Psih. Costin Dămășaru este inventator, profesor, cercetător în neuroștiințe aplicate și fondator Veruvis – centrul de excelență în antrenament neuronal, precum și unul dintre invitații lui Marius Constantinescu în cadrul podcastului „Tați care iubesc”.
Împărtășind din povestea sa de viață tulburătoare, marcată de traume și ani de suferință mentală profundă, care l-au împins către limitele rezistenței sale psihice, Costin Dămășaru a oferit un exemplu impresionant de reziliență și putere de a te reconstrui. Acum, el folosește această experiență personală ca o sursă de inspirație și putere în munca sa, atât ca cercetător, cât și ca viitor tată.
Conștient de riscul de a le transmite copiilor din vulnerabilitățile și din șabloanele comportamentale toxice pe care le avem, el dorește – pentru el, ca viitor tată, dar și pentru ceilalți părinți – să transmită copilului cât mai puțin din vulnerabilitățile toxice și cât mai mult din ce avem noi mai bun, din vulnerabilitatea pozitivă și din bucuria de a trăi.
„Obiectivul meu, ca viitor tătic, este să nu îmi <<poluez>> copilul, să nu îl <<poluez>> cu toate deșeurile psihice, mentale, emoționale, traumatice care mi-au fost transmise”, spune Costin Dămășaru. El își propune, în schimb, să-i ofere copilului său cât mai mult din lumina sa, să-l ghideze și să-i ofere instrumentele necesare pentru a lua propriile decizii și a-și asuma responsabilitatea, dar și să-l învețe să aibă o gândire critică. De asemenea, își dorește pentru copilul său să aibă încredere în el, să-și găsească misiunea și să știe să se iubească, înțelegând prin iubirea de sine capacitatea de a-și reprezentare corect contextele, pentru alocarea eficientă a resurselor, precum și capacitatea de a dezvolta strategii optime pentru gestionarea contextelor, pe termen mediu și lung.
Un subiect important prezentat de Costin Dămășaru în cadrul podcastului „Tați care iubesc” este conceptul de vulnerabilitate – mai exact, diferența dintre vulnerabilitatea toxică și cea pozitivă. El definește vulnerabilitatea toxică ca fiind acele aspecte din viața noastră pe care le conștientizăm, dar alegem să le ignorăm, sau chiar cele pe care nu le vedem deloc, dar care ne influențează comportamentul. Vulnerabilitatea toxică este „un inamic perfid și nevăzut”; poate fi felul în care reacționăm la soția noastră sau la copii, fără să realizăm că le transmitem niște comportamente toxice, explică el. Pe de altă parte, vulnerabilitatea pozitivă rezidă în lecțiile învățate și în transformarea experiențelor dureroase în instrumente utile. Altfel spus, atunci când îi împărtășești copilului aceste lecții de viață, tu îi arăți, de fapt, că ești vulnerabil, dar în același timp puternic, pentru că ai depășit acele momente și ai învățat din ele.
Discutând cu pasiune despre relația dintre creier și minte, Costin Dămășaru a folosit o metaforă simplă, dar profundă, pentru a explica această relație. Astfel, comparând cutia craniană cu un vas, iar neuronii cu apa din vas, mintea reprezintă aburul degajat de apă atunci când fierbe, fiind o funcție a creierului, un rezultat al acestuia. Noi nu putem lucra direct cu mintea, însă putem influența creierul pentru a schimba percepțiile și comportamentele, acesta fiind, de altfel, mecanismul care stă la baza antrenamentelor neuronale derulate în cadrul centrelor Veruvis și Veruvis Kids.