S-a lansat comunitatea „Tați care iubesc”
octombrie 23, 2024Cristian China-Birta, despre cum să fii un tată bun fără să-ți sacrifici sinele
octombrie 29, 2024Solicitările și responsabilitățile zilnice te pot copleși uneori, ajungând să te simți într-atât de epuizat încât să nu mai găsești energie pentru a te juca și interacționa relaxat cu copilul tău. Laurențiu Mogoș, antrenor de Qigong cu o vastă experiență, a povestit la prima ediție a evenimentului „Tați care iubesc” despre vechea practică a Qigong-ului și despre cum poate contribui aceasta în echilibrarea energiei, creșterea vitalității și îmbunătățirea relației cu cei dragi.
În esență, Qigong face referire la lucrul cu forța vitală pentru a crea o legătură profundă cu sine și cu Universul. Laurențiu explică faptul că, indiferent de cât de obositoare sau stresantă este ziua, fiecare dintre noi are capacitatea de a reface echilibrul pierdut, astfel încât să poată reveni la familie cu o stare de spirit calmă și revigorată. Practicile de Qigong ajută la cultivarea unei energii interioare constante și echilibrate, oferindu-le taților o bază de stabilitate în relația cu copiii și partenera de viață.
Indiferent de stresul și presiunea zilnică, Qigong oferă o cale de revenire la sine, ajutându-ne să fim prezenți pentru cei dragi. Pe măsură ce ajungem să ne cunoaștem mai bine propria energie și să o echilibrăm, vom reuși să cultivăm o relație de familie mai armonioasă și mai calmă.
Laurențiu Mogoș le-a oferit celor prezenți la evenimentul „Tați care iubesc” trei tehnici de respirație care pot fi integrate ușor în rutina zilnică, chiar și în momentele petrecute în mașină sau acasă:
Respirația de apă este comparabilă cu vitalitatea apei pentru viață și se bazează pe respirații lungi și adânci, care relaxează pieptul și permit energiei să se acumuleze în abdomen. Practicând respirația de apă, ne putem reconecta cu sursa noastră de energie și vitalitate, prevenind senzația de oboseală profundă. Această metodă ajută corpul să intre într-o stare de relaxare, echilibrând sistemul nervos și susținând bunul mers al organelor vitale.
Respirația de foc este ideală pentru momentele în care avem nevoie de un impuls rapid de energie, această respirație constă în expirații scurte și intense, cu abdomenul strâns spre interior. Este o tehnică excelentă pentru diminețile în care ne simțim lipsiți de energie și avem nevoie de un „boost” pentru a ne porni ziua cu elan.
A treia tehnică de respirație recomandată de Laurențiu Mogoș este respirația de „whisky”, care imită efectul calmant al unui pahar de whisky, ajutându-ne să ne relaxăm complet înainte de culcare. Inspirăm adânc și expirăm de două ori mai lent decât inspirația, creând o stare de liniște. Este o tehnică potrivită pentru cei care au dificultăți în a-și liniști mintea înainte de somn, ajutându-i să aibă un somn mai profund și mai odihnitor.
Un concept esențial al practicii Qigong este legea atenției: „acolo unde este gândul, acolo este energia”. Laurențiu subliniază importanța de a ne retrage atenția din multitudinea de gânduri și activități, concentrându-ne pe noi înșine. Aducând energia interioară „acasă”, reușim să ne echilibrăm și să ne menținem starea de bine, lucru esențial pentru a putea oferi atenție autentică copiilor și partenerilor noștri.
Una dintre tehnicile de bază ale lui Laurențiu pentru a elimina tensiunile zilnice constă într-un exercițiu simplu de scuturare a corpului. Prin scuturarea blândă a membrelor și articulațiilor, putem elibera tensiunile și energiile negative acumulate peste zi. Aceasta este o metodă inspirată de natură, deoarece și animalele se scutură pentru a elibera stresul. Așadar, chiar și câteva momente de scuturare relaxată ne pot ajuta să eliberăm tensiunile și să ne pregătim să fim prezenți cu adevărat în momentele petrecute cu familia.
Urmărește-l pe Laurențiu Mogoș în cadrul conferinței „Tați care iubesc” și află mai multe despre cum poți integra practicile de Qigong în viața de zi cu zi, transformându-le într-o resursă de calm și echilibru emoțional: